#
ul. Piotrkowska 53k 26-300 Opoczno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Guava Fresca

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Guawa to słodki tropikalny owoc drzewa gwajakowego, uprawianego zwykle w Meksyku, Ameryce Środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Gujawa dobrze radzi sobie w ciepłym środowisku, a w Stanach Zjednoczonych uprawiana jest na Florydzie, Hawajach, w Teksasie i Kalifornii. Owoce mają kształt okrągły lub owalny i mają zwykle wielkość od 2 do 4 cali. Najczęściej spożywaną odmianą jest gujawa jabłkowa. Skórka jest zielona, a po dojrzeniu zmienia kolor na żółty, zielony lub bordowy. Skórka jest zazwyczaj gorzka i nie jest spożywana. Miąższ gujawy jest żółty lub różowopomarańczowy, w zależności od odmiany. Głębiej różowe guawy zawierają fitoskładnik likopen, który ma wiele zalet dla zdrowia. Wewnątrz owocu znajdują się małe, twarde nasiona.

Smoothie z gujawy

Jeśli masz mocny blender Vitamix, możesz dodać cały owoc wraz z nasionami, aby włączyć do niego błonnik, ale jak zauważa Incredible Smoothies, nawet przy użyciu blendera o dużej mocy, w zielonym smoothie mogą pojawić się poszarpane krawędzie nasion, więc warto poświęcić trochę czasu na ich usunięcie. W ruchliwym barze z sokami należałoby przygotować owoce z wyprzedzeniem, aby nie stanowiło to problemu. Klienci z pewnością doceniliby tropikalny dodatek do zdrowego zielonego smoothie. Incredible Smoothies sugeruje łączenie guawy z łagodnymi zielonymi owocami, takimi jak szpinak.

Przepisy na smoothie z guawy

Smoothie gujawa-imbir

  • 1/2 filiżanki guawy, bez pestek
  • 1 filiżanka ananasa, pokrojonego w kostkę
  • 1 banan, obrany
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, starty
  • 2 filiżanki świeżego szpinaku
  • 8 uncji przefiltrowanej wody

Jak wycisnąć sok z gujawy

Guawę można wycisnąć w jednym z naszych sokowirówek do owoców i warzyw Ceado, takim jak ES-500 lub ES-700. Owoc należy obrać lub wyłuskać miąższ ze skórki i usunąć go przed wyciskaniem soku. Nie musisz martwić się o pestki, ponieważ zostaną one wysłane do pojemnika na miąższ i będą trzymane z dala od soku dzięki pierścieniowi zatrzymującemu miąższ. Owoce mogą być podawane przez zsuwnię, co pozwoli uzyskać pyszny sok tropikalny.

Jak w przypadku wszystkich owoców, poziom słodyczy zależy od stopnia dojrzałości owocu, dlatego warto łączyć go z jabłkami lub cytrusami. Gujawa dobrze komponuje się także z imbirem i miętą oraz większością owoców tropikalnych, takich jak ananas, kokos i mango. Aby uzyskać orzeźwiający napój, wypróbuj przepis na Guava Fresca z miętą i imbirem.

#